Sunucu yönetimi ya da hosting hizmetleri ile ilgilenmekte olan profesyonel kişiler tarafından tercih edilen bir web hosting kontrol paneli olan CentOS Web Panel (CWP) hakkında kısaca bir tanım yapmamız gerekirse; CentOS Web Panel (CWP)’in,  Linux tabanlı bir tür işletim sistemi olan CentOS işletim sistemi için geliştirilmiş bir kontrol paneli olduğunu söyleyebiliriz. Ücretsiz olarak geliştirilmiş bir hosting control paneli olan CWP, hem web hosting hizmetlerini daha erişilebilir bir hale getirmek hem de hosting sağlayıcıları ve web yöneticileri için sunucu yönetimini kolaylaştırmak amacıyla kullanılmaktadır. 

Kullanıcıları için oldukça uygun ve kolay bir arayüzü ile birbirinden çeşitli özellikleri sayesinde Linux tabanlı sunucuların yönetimini kolaylaştıran CWP;  PHP, Dovecot, vsftpd, MySQL ve BIND gibi web hosting hizmetleri için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm önemli araçları bünyesinde barındırmaktadır. 

Peki; gerek sunucu yönetimini kolaylaştırması ve gerek ise de kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan CWP’nin ne gibi özellikleri mevcuttur? 

 

CentOS Web Panel Özellikleri 

Genellikle sunucu yönetimi ve hosting hizmetleri ile ilgilenmekte olan profesyoneller tarafından tercih edilmekte olan CentOS Web Panel; her ne kadar özellikle CentOS işletim sistemi ile çalışmayı tercih eden kullanıcılar için optimize edilmiş olsa da, aynı zamanda diğer Linux tabanlı işletim sistemleri ile de uyumlu çalışabilmektedir. 

CWP, yukarıda belirtmiş olduğumuz temel bir takım özelliklere ek olarak, şu özelliklere sahiptir: 

1. Kurulum ve Yönetim Kolaylığı: Kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan CWP, bu sayede hem yeni kullanıcılar tarafından basit ve hızlı bir şekilde kurulabilir hem de yönetilebilir. 

2. PHP ve MySQL Yönetimi:  CWP; kullanıcılarına, farklı PHP modüllerini etkinleştirmelerine, PHP sürümünü seçebilmeleri ve bunları yönetmelerine imkan tanımaktadır. Kullanıcılar ayrıca oldukça kolay bir biçimde, MySQL veritabanlarını düzenleme ve oluşturma gibi temel web uygulama geliştirme bileşenlerini yönetebilir.  

3. Kullanıcı ve E-posta Yönetimi: CWP’nin özellikle pek çok hesap barındırmakta olan hosting sağlayıcıları için oldukça kullanışlı olan bu özelliği, birden fazla kullanıcının yönetilmesine ve onlara farklı yetkilerin atanmasına imkan tanımaktadır. CWP’nin kullanıcı yönetimi için sağladığı bu imkana ek olarak sağlanan e-posta yönetimi özelliği; kullanıcılar tarafından e-posta hesapları oluşturulmasına, düzenlenmesine ve silinmesine imkan tanımaktadır.  

4. FTP ve DNS Yönetimi: CWP; bu özelliği sayesinde, hem web yöneticileri tarafından sunuculara dosya yükleme veya buradan dosya indirme işlemlerinin kolayca gerçekleştirilmesi için gereken FTP sürecinin erişimini yönetmek için güçlü ve güvenilir bir platform sağlanmaktadır. Buna ek olarak, bir websitesinin IP adresi ile ilişkilendirilmesi için kritik bir süreç için gerekli olan DNS kayıtlarının kolayca yönetilebilmesi için de imkan tanımaktadır.  

5. Güvenlik Araçları: Web sitelerine ait sunucuların güvenliğini sağlamak adına çeşitli araçları sunmakta olan CWP; otomatik güvenlik güncellemeleri, saldırı tespiti, dosya izinleri, IDS olarak da bilinen izinsiz giriş tespiti ve güvenlik duvarı gibi özellikleri sayesinde sunucu güvenliğinin önemli ölçüde arttırılmasına imkan tanımaktadır.  

6. Yedekleme ve Kurtarma: Sunuculardaki verinin düzenli aralıklar ile yedeklenmesine imkan veren basit bir sistem sunan CWP; bu özelliği sayesinde yaptığı yedeklemeler ile, olası bir sunucu arızası esnasında yaşanabilecek veri kaybının önüne geçilmesine ve hızlı bir kurtarma sürecinin başlatılmasına imkan vermektedir.